tisdag 8 januari 2013

The Omen

Hej, kära vänner! Hur mår ni idag? Med mig är det väl okej, bortsett från att jag är lite sliten. Idag tänkte jag ge er en kort recension av den första filmen i skräckfilmsserien The Omen. Fram till år 2006 bestod filmserien av fyra filmer, men år 2006 gjordes en ny och moderniserad version av första filmen. Jag har nyligen sett samtliga av dem och ska berätta för er om mina åsikter kring den första. Nu kör vi!

The Omen - 1976


Ja, första filmen, filmen som startade berättelsen om pojken Damien Thorn. Filmen inleds med att mrs Thorn har föder en son, som hon inte vet är dödsfödd. Hennes man vill dock inte berätta för sin fru att pojken är dödsfödd, så han adopterar en pojke vars mor dog i samband med förlossningen. Enbart mr Thorn och sjukhuspersonalen är medvetna om adoptionen. Vad paret Thorn inte vet är att pojken de uppfostrar faktiskt är Satans son. Till en början verkar ingenting vara knasigt, bortsett från pojkens friskhet. Han blir aldrig febrig, förkyld eller sjuk alls. Pojken får namnet Damien och växer upp hos familjen Thorn, som deras egen son.

På Damiens 5-årskalas börjar konstigheterna äga rum. Damiens barnvakt får syn på en rottweiler som på avstånd tittar på Damien och dem andra barnen på kalaset. Barnvakten förlorar sitt förstånd och hänger sig framför allas ögon. Innan hon hänger sig ropar hon till Damien att titta på henne, och säger att hon gör det för hans skull. En kort tid senare kommer en ny barnsköterska vid namn mrs Baylock hem till familjen Thorn och hävdar att hon blev skickad på grund av den tidigare barnsköterskans död. Mrs Baylock säger till Damien att hon ska skydda honom.

Saker och ting fortsätter som vanligt hos familjen Thorn, fram tills familjen ska till kyrkan för ett bröllop. Damien ser skräckslagen ut när de närmar sig kyrkan och börjar skrika högljutt medan han drar i sin mammas hår, så de tvingas vända hem. Senare på kvällen talar föräldrarna om att pojken aldrig varit sjuk alls. Mrs Thorn tror inte att någonting är på tok, fram tills en dag då hon tar pojken med till en djurpark. Alla djuren reagerar jättekonstigt på Damien och flyr så fort de ser honom. Det börjar med giraffer som flyr, senare börjar några apor attackera bilen som mrs Thorn och Damien sitter i. Efter detta börjar mrs Thorn misstänka att någonting är fel.

En tid senare får mr Thorn besök av en präst kallad Fader Brennan, som vill tala med mr Thorn om Damien. Prästen påstår sig veta allting om Damien, inklusive att pojken inte är en människa. Mr Thorn vill dock inte höra om detta och slänger ut prästen ifrån sitt kontor. De ses dock en gång till också för att prästen hävdar att Mr Thorns fru är gravid och därför svävar i livsfara. Prästen berättar också att Damien är son till självaste Djävulen. Prästen berättar att Damien inte kommer att låta barnet födas, utan tänker döda det medan det är ett foster. Mr Thorn lyssnar dock fortfarande inte, utan avvisar prästen. Ilsket går han därifrån när prästen säger att de kommer att träffas i Helvetet. När mr Thorn lämnat prästen förändras vädret från enbart molnigt till stormigt och åskigt. Prästen försöker söka skydd i en kyrka för att han vet att hans domedag är kommen, men kyrkan är låst och han släpps inte in. En kort stund senare spetsas prästen av en åskledare som avlägsnats från kyrktaket.

Mr Thorn får senare veta att hans fru är gravid, men inte vill ha fler barn. Hon vill därför göra abort, men mr Thorn gillar inte den tanken och vill tala med sin frus läkare. Läkaren förespråkar abort och berättar att mrs Thorn ibland får för sig att Damien skulle vara ond. Mr Thorn går dock inte med på abort, utan vill kämpa för att parets kommande barn ska få överleva. Dessvärre sker underliga saker på hemmaplan; Damien cyklar omkring på sin trehjuling och medan mrs Thorn städar så träffas stegen hon står på av Damiens trehjuling. Mrs Thorn faller över relingen och får inre blödningar av fallet, vilket orsakar missfall. Läkarna säger dock att hon ännu kan få barn i framtiden och att mr Thorn kan vara lycklig att hans fru lever ännu.

När mr Thorn hälsat på sin fru och kommer hem ringer en fotograf till honom. Fotografen presenterar sig som Keith Jennings och säger att han vill träffa mr Thorn. Han berättar också att det handlar om mr Thorn och prästen som dog en tid tidigare. De träffas i fotografens mörkrum och mr Jennings visar mr Thorn några underliga fotografier av Fader Brennan och familjens Thorns första barnsköterska. Fotografierna har alla ett mystiskt märke som verkar ha förutspått deras död. Nu har även fotografens spegelbilds fotografi fått det mystiska märket, därför vill mr Jennings hjälpa mr Thorn att ta reda på vad som pågår och vems son Damien är.

Mr Jennings och mr Thorn besöker sjukhuset där Damien adopterades, men får höra att sjukhuset brann för fem år sedan och förstörde alla journaler. De blir hänvisade till att söka upp prästen Fader Spiletto, som befinner sig på ett kloster i Frosinone. De åker till klostret och hittar Fader Spiletto, vars ansikte är fördärvat till hälften. En personal på klostret berättar att prästen i fråga förlorat talförmågan. Mr Thorn envisas med att fråga Fader Spiletto vart Damiens biologiska mor kan hittas. Fadern skriver ner några bokstäver som hänvisar mr Thorn och mr Jennings till Cerveteri, en gammal kyrkogård som är i ruiner. Mr Thorn och mr Jennings ger sig än en gång iväg.

Herrarna hittar kyrkogården och även graven där Damiens biologiska mor ligger. I hennes grav finns dock inte kvarlevorna av en människa, utan en schakal. Hoppet om mr Thorns biologiske son återvänder för en kort stund och herrarna flyttar på den andra gravstenen också. Mr Thorn hoppas att om den andra graven också innehåller ett djur så kan paret Thorns biologiske son vara vid liv. Det hoppet försvinner dock lika fort som det kom, för när mr Thorn och mr Jennings flyttat på den andra gravstenen hittar de kvarlevorna av ett gossebarn med ett krossat huvud. Med ens förstår mr Thorn att hans son inte var dödsfödd, utan mördad vid  födseln. Han mördades för att familjen Thorn skulle adoptera Damien. Plötsligt märker mr Thorn och mr Jennings att de är omgivna av rottweilers, som aggressivt attackerar dem. Turligt nog lyckas de båda fly innan hundarna orsakar någon värre skada.

När de lämnat kyrkogården ringer mr Thorn till sin fru och beordrar henne att lämna sjukhuset. Han har redan bett en man ifrån ambassaden att hämta henne. Mrs Thorn är först osäker, men gör som hon blir tillsagd och försöker göra sig i ordning för att lämna sjukhuset. Tyvärr hinner hon inte långt, för att innan hon är färdig står mrs Baylock bakom henne och knuffar henne ut från ett fönster på högsta våningen. Mrs Thorn landar i en ambulansbil och dör med en gång. Mr Thorn får senare ett telefonsamtal som avslöjar hans frus bortgång. Mr Thorn blir som förstörd av sorgen och säger senare till mr Jennings att han nu vill att också Damien dör. Efter allting som mr Thorn nu har sett och hört börjar han på Fader Brennans tidigare varning om att Damien Thorn är Antikrist och därigenom också son till Satan.

Mr Jennings och mr Thorn reser vidare från Rom till Jerusalem, där de uppsöker en exorcist vid namn Carl Bugenhagen. De hittar honom och han berättar för mr Thorn om Damien, men mr Jennings får inte höra något. Mr Bugenhagen berättar för mr Thorn att Damien måste dödas i en kyrka och att hans blod måste spillas på Guds altare. När mr Thorn frågar efter bevis så berättar mr Bugenhagen om ett födelsemärke som bildar siffran 666, Djävulens siffra. Nu avslöjar mr Bugenhagen även att mrs Baylock också är en apostel ifrån Helvetet och att hon därför måste dö först. Mr Thorn blir rasande och vägrar att tro på vad mr Bugenhagen har sagt, så han rusar iväg från exorcisten. Vad mr Jennings beträffar så försöker han tala förstånd med mr Thorn och övertyga honom att döda Damien. Då mr Thorn slänger iväg knivarna som han fick av mr Bugenhagen, och skriker att han vägrar döda ett barn så säger mr Jennings att han själv i så fall gör det. Mr Jennings springer efter knivarna, men halshuggs av en glasskiva som glider ifrån en lastbilstransport. Mr Thorn ser ut som om han ska förlora förståndet och reser hem för att ta reda på om Damiens hårbotten har födelsemärket som mr Bugenhagen talade om.

Damien sover som vanligt i sitt rum när mr Thorn börjar klippa pojkens hår i jakt efter det mystiska födelsemärket. Han hittar det och blir fruktansvärt sorgsen, men vet vad han måste göra. Innan han hinner föra Damien någonstans så kommer dock mrs Baylock till pojkens försvar. Damien blir väckt av oväsendet av mr Thorns och mrs Baylocks försök att ta död på varandra. Mrs Baylock skriker åt Damien att fly, men han gömmer sig bakom en stol i sitt rum och flyr ingenstans. I självförsvar lyckas mr Thorn ta död på mrs Baylock och föra den kämpande Damien till kyrkan. Tyvärr hinner han inte ta död på Damien förrän polisen anländer och hotar med att skjuta om inte mr Thorn släpper knivarna, men mr Thorn vägrar och innan han hinner skada Damien blir han skjuten. Filmen avslutas med makarna Thorns begravning.

Ja det var då filmens handling. Vad min åsikt om filmen beträffar så säger jag att denna lyckade skräckfilm är värd 8,5 stjärnor av 10. Den har bra musik och storyn håller ordentligt bra. Musiken är fantastisk och skådespelarna gör bra ifrån sig. Jag rekommenderar den här filmen varmt till skräckfilmsälskare. Den här filmen är ett rent mästerverk rakt igenom. Den må vara sorglig och grym, men ändå riktigt bra. Om du som läser detta gillar skräckfilmer så rekommenderar jag den varmt. Det finns bara en liten sak jag har anmärkt på med detta mästerverk, vilket är att man inte får veta om Damien själv vet vem han är. Med tanke på den första uppföljaren så antar jag att han inte är medveten om att han är son till Djävulen, men hade jag inte sett uppföljarna skulle jag trott att Damien känner till sitt ursprung. Förutom denna lilla detalj så är filmen ett mästerverk. Första gången jag såg den blev jag riktigt skrämd av den, så jag anser att den är en av Amerikas bästa skräckfilmer genom åren.

Observera dock detta: Det är mycket religion i filmen och många gånger nämns t.ex. Antikrist, så om man är kristen och troende så bör man nog tänka efter två gånger innan man ser denna skräckfilm. Detta skriver jag inte för att kränka eller generalisera troende människor, utan för att bespara dem ett och annat besvär.

Trailer för både 76- och 06-versionen av filmen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar